Sporoinvest – vyplatí se do něj investovat?

Podílový fond Sporoinvest je jedním z nejdéle fungujících fondů České spořitelny a investoři do něj vložili již více než 11 miliard korun. Pokud chcete zjistit, jestli se do něj vyplatí investovat i vám, odpověď najdete v našem článku. Shrnuli jsme v něm pro vás nejdůležitější informace.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
8/1/2021 1:00 AM

Podílový fond Sporoinvest funguje již od roku 1996 a věnuje se krátkodobým investicím do dluhopisů. Dlouhodobě tak představuje investiční příležitost pro konzervativní investory, kteří chtějí lepší zhodnocení, než jim může nabídnout například termínovaný vklad, a zároveň vyhledávají nízké riziko.

druh fondu:dluhopisový
měna:CZK
rok založení fondu:1996
vstupní poplatek:0,3 %
správcovský poplatek:0,45 % p.a. z investované částky
historické zhodnocení:2,67 % % p.a. (již po odečtení poplatků)
nainvestováno:více než 11 miliard korun
investiční horizont:1 rok a déle
investiční riziko:1 (stupnice 1 až 7)
minimální investice:300 Kč

Do čeho Sporoinvest investuje?

Sporoinvest je dluhopisovým fondem, jeho investice tedy směřují do cenných papírů, které používají firmy pro svůj rozvoj. Zaměřuje se na krátkodobé investice, z nichž probíhá téměř 85 % v rámci České republiky.

Dlouhodobá výkonnost fondu Sporoinvest

Od založení Sporoinvest dosahuje jeho historické zhodnocení 2,67 % ročně. Za celou dobu existence fondu ale uběhla dlouhá doba, během které se na trhu vyskytly značné výkyvy, a tak se musíme podívat i na zhodnocení za posledních několik let. Například za poslední 3 roky dosahuje zhodnocení jen 0,05 % a za posledních 5 let dokonce pouhých -0,15 %. Jak je tedy vidět, zhodnocení fondu v posledních letech výrazně kleslo.

Poplatky u fondu Sporoinvest

Česká spořitelna si za správu fondu Sporoinvest účtuje dva základní poplatky:

  • vstupní poplatek: 0,3 % z počáteční investice
  • správcovský poplatek: 0,45 % p.a. z investované částky.

Zmíněné poplatky jsou již započítány v historickém zhodnocení. Zda jsou ale přiměřené, to musíme posoudit v poměru k historickému zhodnocení. Je přitom důležité sledovat hlavně správcovský poplatek, který má přímý vliv na roční výnos. U fondu Sporoinvest je správcovský poplatek vzhledem k historickému výnosu sice zcela vyhovující, kdybychom ale brali v úvahu zhodnocení za poslední roky, vyjde jako velmi vysoký.

Rizikovost a doporučený investiční horizont

Rizikovost fondů můžeme vyjádřit číselně na stupnici od 1 do 7, od nejméně rizikového po velmi rizikový. Sporoinvest patří k dluhopisovým fondům, které zpravidla vysoké riziko nepřinášejí, a konkrétně tento fond dokonce spadá pod číslo 1. Právě díky minimálnímu riziku, tedy i minimálním výkyvům ve výkonnosti, můžete do fondu investovat na kratší dobu. Doporučený investiční horizont (doba, na kterou je doporučeno investovat, abyste dosáhli optimálního výnosu), začíná tím pádem už na jednom roce.

Jaká je minimální výše investice a jak do fondu investovat?

Do Sporoinvest můžete investovat už od pouhých 300 Kč, navíc velmi jednoduše. Stačí si u České spořitelny otevřít účet a přímo na pobočce nebo v internetovém bankovnictví George si poté zvolit, kolik peněz a do jakého podílového fondu chcete investovat. Vstupní investice pak bude převedena do fondu přímo z vašeho účtu.

No items found.