Srovnání cen ČR vs. Itálie (2022)

Itálie je jednou nejoblíbenějších dovolenkových destinací, její malou vadou na kráse je ale to, že ceny některých druhů zboží zde pro nás vychází o něco dráž. Jaké ceny tedy můžete letos čekat?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
13/5/2022 2:00 AM

Zmapujte místní tržiště

Základní potraviny jako chléb nebo bagety stojí podobně, jako v Česku. Za obyčejný chléb necháte v obchodě v přepočtu kolem 38 korun, za bagetu 15 korun. Dražší už je mléko – jeden litr stojí 30 až 33 korun – nebo vejce. Deset vajec stojí 38 korun. Kolem 30 korun stojí také 100 gramů sýra, levnější je mozzarella za asi 20 korun.

Většina ovoce a zeleniny je v Itálii dražší, během léta ale ceny naštěstí klesají. Pomeranče vychází na asi 40 korun za kilogram, rajčata na 46 korun, meruňky na 43 korun. Levněji než u nás zde vychází lilky a cukety, které stojí 25 korun za kilogram.

Stejně jako u nás se i v Itálii vyplatí nakupovat spíše ve větších marketech, než u drobných obchodníků. Na trzích ale můžete mnohdy najít kvalitnější zeleninu, než v obchodě, a dokonce za podobnou cenu.

Na pivo raději počkejte zpátky do Česka

Co se týče cen místních nápojů v obchodech, italské pivo stojí v průměru 28 korun a lahev lepšího vína kolem 130 korun. Méně kvalitní nebo stáčená vína zde seženete i za 50 korun za litr, rozhodně se v této zemi tedy vyplatí více než pivo, a to i v podnicích. Tam může totiž točené pivo stát i přes 110 korun za půl litru. Za podobnou částku můžete dostat i karafu dobrého vína pro dva.

Milovníci kávy si při pobytu v Itálii určitě neodpustí pár návštěv jejich proslulých kaváren. Cappuccino v centru města stojí kolem 100 korun, v zapadlejších kavárnách ho ale dostanete i za méně než polovinu. Neodmyslitelnou součástí dovolené v Itálii je i jejich zmrzlina. Jeden kopeček stojí i kolem 50 korun, může být ale i dražší. Určitě to však bude stát za to.

Ceny jídel v restauracích jsou pochopitelně vyšší, obzvlášť během turistické sezóny. Hlavní jídlo s rybou stojí průměrně 410 korun, s jiným druhem masa je to asi 300 korun. Největším lákadlem je ale samozřejmě pizza. V bistru seženete velkou pizzu i za 200 až 250 korun, v restauracích stojí něco málo přes 300 korun.

Zapomenutá pasta nevadí, s cigaretami už je to horší

Další nezbytnosti, které vám mohou na dovolené chybět, jako například zapomenutý šampon nebo zubní pasta, běžnou drogerii zde nakoupíte za stejné ceny, jako v Česku. Nejlevnější zubní pasty stojí asi 23 korun, sprchové gely také. Roli toaletního papíru pořídíte za 4 koruny.

Pokud jste kuřák, pravděpodobně se vám vyplatí přivézt si cigarety nebo tabák z domova. Krabička cigaret v Itálii stojí přibližně o 30 korun více, než u nás. V případě, že na dovolenou cestujete autem, na italských benzínkách by vás kromě cen cigaret mohly překvapit i ceny paliva. Benzín tady totiž stojí skoro 41 korun a nafta 38 korun, proto se vám vyplatí natankovat ještě v Rakousku, kde litr benzínu stojí necelých 32 korun a litr nafty 30,3 koruny.