Top Stocks - recenze 2020

Zvažujete investici do podílového fondu Top Stocks, ale nejste si jisti, zda se vám vyplatí? S rozhodováním vám pomůže naše recenze, kde jsme mu udělili 4 hvězdičky z pěti. Hodnotili jsme důležité parametry, jako jsou výše poplatků, zhodnocení nebo důvěryhodnost poskytovatele fondu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
8/1/2021 1:00 AM

Důvěryhodnost České spořitelny

5 hvězdiček z 5, kterými jsme v recenzi fondu Top Stocks ohodnotili důvěryhodnost České spořitelny.

Česká spořitelna patří k tradiční rakouské skupině Erste Group a na její činnost dohlíží Česká národní banka. Je však spolehlivou institucí nejen díky dlouhé historii, ale také díky své transparentnosti. Do veškerých důležitých dokumentů, jako jsou smlouvy, sazebníky, produktové podmínky či statistiky, můžete nahlédnout přímo na webových stránkách banky. V samotném fondu Top Stocks je pak investováno 10 miliard korun, což svědčí o velké důvěře investorů.

Důvěryhodnost hodnotíme: 10/10

Historické zhodnocení

2 a půl hvězdičky z 5, kterými jsme ohodnotili historickou výkonnost fondu Top Stocks od České spořitelny.

Top Stocks byl založen v roce 2006 a za celou dobu existence fondu dosahuje jeho historické zhodnocení 5,25 %. Tento údaj vám prozradí, jak se podílovému fondu dařilo v předchozích letech a poskytne vám přibližnou představu, jaký roční výnos byste od něj mohli nadále očekávat. Jak se ale vzápětí přesvědčíte, nelze ho brát jako stoprocentní záruku budoucího výnosu.

Historické zhodnocení Top Stocks je sice poměrně vysoké, když se však podíváme na zhodnocení za posledních 5 let, je to už mnohem méně příznivých -3,18 %. Za poslední 3 roky dosahuje v průměru -6,22 % a za poslední rok dokonce tragických -23 %.

Zároveň je ale nutné podotknout, že na zhodnocení za poslední rok mělo výrazný vliv rozšíření covid-19 a s ním spojená krize. Hodnota akcií, do kterých fond investuje, se kvůli ní propadla o třetinu. Přitom ještě před pandemií coronaviru se zhodnocení pohybovalo převážně v kladných číslech, jak můžete vidět tady:

  • 2015: 8,11 %
  • 2016: 0,65 %
  • 2017: 15,83 %
  • 2018: -14,40 %
  • 2019: 22,84 %

Historické zhodnocení hodnotíme: 5/10

Poplatky

3,5 hvězdičky z 5, kterými jsme ohodnotili poplatky fondu Top Stocks. Vstupní poplatek je 3 %, správcovský pak 1,95 % ročně.

Společnost, která fond poskytuje, si může za jeho správu účtovat hned několik různých poplatků. U fondu Top Stocks se setkáte konkrétně s těmito poplatky:

  • vstupní poplatek: 3 % z počáteční investice, platíte ho jednorázově při vstupu do podílového fondu
  • správcovský poplatek: 1,95 % p.a. z investované částky, platíte ho za každý rok, po který vaše investice ve fondu trvá

Zda jsou poplatky rozumně vysoké musíme hodnotit v poměru k historickému zhodnocení. Důležitý je pak hlavně poplatek správcovský, protože má přímý vliv na roční výnos. Historické zhodnocení se u tohoto fondu pohybuje kolem 7 % p.a. (bez zahrnutých poplatků) a správcovský poplatek ve výši 1,95 % ročně můžeme tím pádem považovat za přijatelný. Pokud však budeme brát v úvahu zhodnocení za posledních 5 let, je samozřejmě velmi vysoký.

Poplatky hodnotíme: 7/10

Minimální výše investice

5 hvězdiček z 5, kterými jsme ohodnotili minimální vstupní investici fondu Top Stocks. Ta činí 300 Kč.

Do fondu Sporobond můžete investovat už od 300 Kč. Díky možnosti nízké vstupní investice ho mohou zkusit i investoři, kteří s akciovými fondy teprve začínají a nechtějí do nich zatím vložit vyšší sumu. Tento typ fondů s sebou totiž přináší značné výkyvy, které vás mohou překvapit.

Minimální výši investice hodnotíme: 10/10

Závěr

4 hvězdičky z 5, které od nás dostal fond Top Stocks od České spořitelny v celkovém shrnutí.

Top Stocks je vhodný pro odvážné investory, které nerozhodí kolísání hodnoty akcií vyvolané nečekanými událostmi. Ačkoli se nyní pohybuje jeho výnos v záporných číslech, dlouhodobě přináší fond zajímavé zhodnocení.

Závěrečné hodnocení v číslech: 8/10

Co byste měli vědět o fondu Top Stocks?

Klíčová čísla už znáte. Co dalšího byste měli o fondu Top Stocks vědět?

Do čeho Top Stocks investuje?

Top Stocks je akciový fond. Soustředí se spíše na zahraniční investice a jeho portfolio zahrnuje akcie celosvětově známých firem, jako jsou Starbucks, Microsoft, Facebook nebo farmaceutický gigant Bristol-Myers Squibb. 

Jak moc rizikový je fond Top Stocks?

Podílových fondů existuje na trhu velké množství a každý z nich přináší jinou míru rizika. Rizikovost fondu je možné vyjádřit číselně na stupnici od 1 do 7 (od nejméně rizikového po velmi rizikový). Akciové fondy se vyznačují značnou kolísavostí a vysokým rizikem, konkrétně akciový fond Top Stocks tedy spadá pod číslo 6.

Doporučený investiční horizont

Investiční horizont označuje dobu, na kterou je doporučeno do daného podílového fondu investovat, abyste dosáhli uspokojivého výnosu. U akciových fondů je právě kvůli velké kolísavosti nutné počítat s investicí na více let a v případě Top Stocks je tedy doporučený investiční horizont 5 a více let.

Jak investovat do fondu Top Stocks?

Je to jednoduché - stačí si u České spořitelny otevřít účet a přímo na pobočce nebo v internetovém bankovnictví George si následně zvolit, kolik peněz a do jakého podílového fondu chcete investovat. Vstupní investice pak bude převedena do fondu přímo z vašeho účtu.

No items found.