Optimum - recenze 2020

Uvažujete nad investicí do podílového fondu Optimum a nejste si jisti, zda se vám vyplatí? Zjistíte to v naší recenzi, kde jsme fondu udělili 3,5 hvězdičky z pěti. Hodnotili jsme ty nejdůležitější parametry, jako jsou poplatky, zhodnocení a důvěryhodnost poskytovatele fondu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
8/1/2021 1:00 AM

Důvěryhodnost České spořitelny

5 hvězdiček z 5, kterými jsme v recenzi fondu Optimum ohodnotili důvěryhodnost České spořitelny.

Česká spořitelna je největší česká banka, která patří k silné rakouské skupině Erste Group s téměř dvousetletou tradicí a je pod dohledem České národní banky. Na banku se můžete spolehnout nejen díky dlouhé historii, ale také díky její transparentnosti - do veškerých důležitých dokumentů, jako jsou smlouvy, sazebníky, produktové podmínky či statistiky, můžete nahlédnout přímo na webových stránkách banky. V samotném fondu Optimum je pak investováno 12 miliard korun, což svědčí o velké důvěře mnoha investorů.

Důvěryhodnost hodnotíme: 10/10

Historické zhodnocení

2 hvězdičky z 5, kterými jsme ohodnotili historickou výkonnost fondu Optimum od České spořitelny.

Historické zhodnocení je údaj, který vám řekne, jak se podílovému fondu dařilo v předchozích letech a poskytne vám tak přibližnou představu, jaký roční výnos byste od něj mohli nadále očekávat. Rozhodně ho ale nelze brát jako stoprocentní záruku budoucího zhodnocení. Optimum funguje od roku 2015 a jeho historické zhodnocení za celou dobu existence fondu dosahuje pouhých 0,33 %. Za poslední 3 roky je to pak v průměru dokonce -0,05 % za rok.

Musíme ale také podotknout, že toto číslo je způsobeno propadem za poslední rok, na který mělo výrazný vliv rozšíření covid-19 a s ním spojená krize. Hodnota akcií, do kterých fond také investuje, se kvůli ní propadla o třetinu. Přitom ještě před pandemií coronaviru se roční zhodnocení pohybovalo převážně v kladných číslech, jak můžete vidět tady:

  • 2016: 0,96 %
  • 2017: 2,38 %
  • 2018: -3,51 %
  • 2019: 7 %

Historické zhodnocení hodnotíme: 4/10

Poplatky

2 hvězdičky z 5, kterými jsme ohodnotili poplatky fondu Optimum. Vstupní poplatek je 1 %, správcovský pak 0,7 % ročně.

Společnost, která podílový fond spravuje, si může za své služby účtovat hned několik různých poplatků. Česká spořitelna vyžaduje u svého produktu Optimum dva základní poplatky:

  • vstupní poplatek: 1 % z počáteční investice, platíte ho jednorázově při vstupu do podílového fondu
  • správcovský poplatek: 0,7 % p.a. z investované částky, platíte ho za každý rok, po který vaše investice ve fondu trvá

Poplatky je nutné hodnotit v poměru k historickému zhodnocení. Především pak věnujte pozornost poplatku správcovskému, který má přímý vliv na roční výnos. Vzhledem k tomu, že historické zhodnocení bez zahrnutých poplatků nedosahuje ani 1 % ročně, je každoroční správcovský poplatek ve výši 0,7 % velmi vysoký.

Poplatky hodnotíme: 4/10

Minimální výše investice

5 hvězdiček z 5, kterými jsme ohodnotili minimální vstupní investici fondu Optimum. Ta činí 300 Kč.

Do fondu Optimum můžete investovat už od 300 Kč. Je tím pádem přístupný i pro opatrné nebo začínající investory, kteří nechtějí investovat vysoké částky do zatím neprobádaného fondu, který navíc momentálně nemá zrovna optimální výkonnost.

Minimální výši investice hodnotíme: 10/10

Závěr

3,5 hvězdičky z 5, které od nás dostal fond Optimum od České spořitelny v celkovém shrnutí.

Výhody tohoto podílového fondu spočívají v podmínkách přijatelných i pro začínající investory a ve stabilní společnosti, která za ním stojí. Historické zhodnocení ani vysoké poplatky však momentálně nenasvědčují tomu, že byste s fondem Optimum došli k zajímavému výnosu.

Závěrečné hodnocení v číslech: 7/10

Co byste měli vědět o fondu Optimum?

Důležitá čísla týkající se fondu už znáte, co dalšího byste o něm ale měli vědět?

Do čeho Optimum investuje?

Optimum je smíšený fond, kombinuje tedy investice do akcií, dluhopisů, cizích fondů a nástrojů peněžního trhu. Největší část investic však tvoří dluhopisy a jiné smíšené fondy.

Jak moc rizikový je fond Optimum?

Podílových fondů najdete na trhu spoustu a každý z nich přináší jinou míru rizika. Rizikovost fondu se pro přehlednost vyjadřuje číselně na stupnici od 1 do 7 (od nejméně rizikového po velmi rizikový). Protože je Optimum smíšený fond, může být riziko jeho investic rozložené a tím pádem nižší. Fond je tedy z hlediska rizikovosti označen číslem 3.

Doporučený investiční horizont

Investiční horizont označuje dobu, na kterou je doporučeno do daného podílového fondu investovat, abyste dosáhli uspokojivého výnosu. Fond Optimum může mírně kolísat, proto je doporučený investiční horizont stanoven na 3 roky a více.

Jak investovat do fondu Optimum?

Je to snadné. Stačí si u České spořitelny otevřít účet a přímo na pobočce nebo v internetovém bankovnictví George si poté zvolit, kolik peněz a do jakého podílového fondu chcete investovat. Vstupní investice pak bude převedena do fondu přímo z vašeho účtu a stáváte se investorem.

No items found.