MHD Plzeň jízdné

Městská hromadná doprava (MHD) v Plzni je zajišťována Dopravním podnikem města Plzně. MHD v Plzni disponuje rozsáhlou sítí linek, které pokrývají nejen centrum města, ale i okolní čtvrti a předměstí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
13/5/2023 8:03 AM

Dopravní prostředky, které se v MHD Plzeň používají, zahrnují autobusy a tramvaje. Tramvajová síť je jednokolejná a pokrývá důležité dopravní tahy ve městě. Autobusová síť je velmi rozsáhlá a zajišťuje dopravu na různých linkách, které spojují různé části Plzně.

MHD v Plzni je rozdělena do tarifních pásem, která určují ceny jízdného. Tarifní pásma jsou členěna podle vzdálenosti od středu města, přičemž pásma se postupně zvětšují. Pro jednodušší identifikaci tarifních pásem jsou označována písmeny (např. A, B, C atd.). Ceny jízdného se liší v závislosti na tarifním pásmu a typu jízdenky, kterou si cestující vybere.

Procestování celého města v rámci jednoho jízdního lístku je možné bez omezení v rámci platnosti jízdenky. Délka platnosti jízdenky se liší v závislosti na jejím typu, například jednotlivá jízdenka je obvykle platná po dobu jedné jízdy, zatímco týdenní nebo měsíční jízdenky poskytují neomezené cestování po dané době.

Kromě tradičních papírových jízdenek je také možné využít moderní technologie pro nákup jízdenek. Dopravní podnik města Plzně nabízí mobilní aplikaci, prostřednictvím které je možné zakoupit jízdenky a sledovat aktuální informace o dopravě a funguje i nákup SMS jízdenky.

Schéma města Plzně s hraničními zastávkami MHD

Jízdné v Plzni

Ceny jízdenek v plzeňské MHD se liší v závislosti na tarifním pásmu a typu jízdenky. V současné době jsou dostupné následující typy jízdenek:

Jednotlivá jízdenka: Slouží pro jednu jízdu a je vhodná pro ty, kteří MHD využívají příležitostně. Cena jednotlivé jízdenky je 24 Kč a platí 60 minut. Děti platí polovinu.

Denní lístek: Platí po celý den a umožňuje neomezené cestování v MHD v Plzni. Cena denního lístku je 72 Kč. Děti platí polovinu.

Ostatní jízdenky: Dopravní podnik města Plzně nabízí také další typy jízdenek, jako jsou týdenní a měsíční jízdenky, které jsou výhodné pro pravidelné cestující.

Senioři nad 65 let jezdí v Plzni zdarma, stačí se prokázat dokladem totožnosti. Důchodci do 65 let, platí stejné jízdné jako ostatní dospělí.

Typ cestujícího 30 minut 60 minut 24 hodin
Dospělý 20 Kč 24 Kč 72 Kč
Dítě 10 Kč 12 Kč 36 Kč
Student 20 Kč 24 Kč 72 Kč
Důchodce 20 Kč 24 Kč 72 Kč

Jak a kde koupit lístek

Pro nákup jízdenek v Plzni jsou k dispozici několik možností:

Prodejní automaty: V různých částech města jsou umístěny prodejní automaty, ve kterých lze zakoupit jednotlivé jízdenky a denní lístky. Automaty jsou obvykle umístěny na zastávkách MHD a jsou přístupné 24 hodin denně.

Předprodejní místa: Na vybraných místech v Plzni jsou provozovány předprodejní místa, kde je možné zakoupit jízdenky. Mezi tato místa patří například trafiky, prodejny novin, informační centra a další prodejní místa ve městě.

Mobilní aplikace: Dopravní podnik města Plzně nabízí také mobilní aplikaci, která umožňuje nákup jízdenek přímo prostřednictvím telefonu. Aplikaci lze stáhnout do mobilního zařízení a zakoupit si jízdenku jednoduše a pohodlně přes mobilní platby.

SMS jízdenka: Stejně jako v jiných městech, můžete využít i v Plzni nákup jízdenky skrz SMS.

Autor: David Web, Zdroj a foto: Pixabay