Cena medu v roce 2024

Med je oproti cukru chutným typem sladidla, které můžete mlsat i samostatně. Nespočet druhů nabízí mnoho chutí a konzistencí, ze kterých si každý vybere. Za kolik v současnosti koupíte kilogram medu a kam pro něj zamířít?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
12/3/2023 9:50 AM

Kolik stojí med a kde ho koupíte?

Med je oblíbeným přírodním sladidlem, který si ledakdo rád přidá do čaje, kávy nebo jako polevu na palačinky či jiné sladké dobroty. Existují různé druhy medů, které mají odlišnou barvu, chuť, vůni i texturu a od těchto parametrů se odvíjí aktuální cena za kilogram medu ve sklenici. V letošním roce se inflace a vyšší náklady promítly i do cen medu, které se nyní v průměru pohybují mezi 180 a 300 Kč za kilogram kvalitního medu ve sklenici

A kde se po medu poohlédnout? V regálech všech klasických supermarketů narazíte na základní a nejoblíbenější typy medů, neočekávejte však vysokou kvalitu. Dále existuje mnoho online internetových obchodů, které nakupují med přímo od včelařů, nebo dokonce webových stránek včelařstvích a včelařů, u kterých si můžete med objednat s dovozem až domů. Nejtradičnějším způsobem nákupu medu však zůstává ten u lokálních včelařů na vesnicích a v menších městech, kde si můžete být kvalitou a domácím zpracováním stoprocentně jistí.

Druhy medu

Podle typu původu se rozlišuje med květový (nektarový) - ze sladkého nektaru květů rostlin, a lesní (medovicový) - z medovice, což je tekutina produkovaná mšicemi a dalším hmyzem z jehličí nebo listů stromů. 

Květový med je světlejší barvy od žluté po světle hnědou a často voní po květech rostlin, je ceněn pro své blahodárné účinky na lidský organismus. Může také obsahovat pylová zrnka, která mají dodatečné léčivé schopnosti. Je náchylnější ke krystalizaci z důvodu přítomnosti cukrů (glukózy a fruktózy), ty ho také činí snadno stravitelným a nezatěžují trávicí systém. Můžete narazit na jednodruhové nebo vícedruhové (smíšené) květové medy. Mezi jednodruhové patří například lipový, akátový, pohankový, vřesový, slunečnicový nebo vřesový med.

Lesní med má podstatně tmavší barvu v odstínech hnědé, která je způsobena rostlinnými barvivy z mízy dřevin. Nemá tak výrazné aroma jako květové medy, ale záleží na konkrétním druhu medovice, např. z jehličnanů voní a lehce chutnají po jehličí. Také zůstavají dlouho tekuté, nemají tedy tendenci krystalizovat jako ty květové. Obsahují velké množství minerálních látek (železo, draslík, hořčík, fosfor) prospěšných pro lidské tělo. Nejčastěji najdete lesní medy z medovice borovic, smrků, jedlí, lípy, javoru nebo dubu.

Oblíbené jsou také různě smíšené medy obsahující jak květový, tak lesní med, protože kombinují výhody obou druhů a jako zákazníci si můžete vybrat konkrétní podíl smíšení na základě chuťových preferencí.

Skladování medu

Po nákupu medu dbejte také na jeho správné skladování, které by mělo být pouze ve skleněných nebo plastových nádobách, kde je chráněn před vlhkostí. Můžete ho uchovávat za běžných pokojových teplot ve skříni, spíži nebo na polici, jednoduše kdekoliv mimo sluneční záření a vyšší teploty (např. vedle sporáku). Vyvarujte se ukládání medu do lednice, velmi rychle by vám ztuhl. Pokud dodržíte tyto zásady, může vám med vydržet i celé roky (pokud ho tedy tolik nekonzumujete).

Obrázek: Pixabay.com (neufal5), Autor: David Web