DPMB Jízdné pro důchodce

V Brně mají senioři nad 65 let s trvalým pobytem nárok na zvýhodněné jízdné v místní hromadné dopravě.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
19/6/2023 8:23 AM

Existují dva typy slev pro důchodce v rámci MHD Brno:

  1. Seniorská předplatní jízdenka: Jedná se o roční jízdenku, kterou si senioři mohou zakoupit na přepážkách společnosti DPMB. Tato jízdenka umožňuje neomezené cestování v městské hromadné dopravě v rámci zóny 100. Platí po celý kalendářní rok.
  2. Zvýhodněná jednorázová jízdenka: Senioři nad 65 let s trvalým pobytem v Brně mohou zakoupit jednorázovou jízdenku se slevou přibližně 50 % oproti běžné jízdence (cena se každý rok mění). Tato jízdenka platí pouze pro jednu jízdu v městské hromadné dopravě v rámci zóny 100. Zakoupit ji lze na přepážkách DPMB nebo v automatech na zastávkách. Důchodci v Brně také mají možnost zakoupit si SMS jízdenku.

Je důležité mít platný průkaz totožnosti, který potvrzuje věk a trvalý pobyt v Brně, pro využití zvýhodněných jízdenek.

Kromě toho platí slevy na jízdné pro seniory nad 65 let i v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS). Existují různé typy jízdenek, které umožňují přepravu důchodců:

  • Předplatní jízdenky určené pro seniory nad 65 let.
  • Jízdenky Zlevněné A - "bez BrnA": umožňují cestování mezi zastávkami mimo Brno a také mezi mimobrněnskou zastávkou a výstupní zastávkou v Brně. Přestup na jinou linku městské dopravy v Brně není povolen.
  • Jízdenky Zlevněné B - "včetně Brna": umožňují cestování všemi linkami a spoji v rámci IDS včetně brněnské městské dopravy.
  • Zlevněné univerzální jízdenky a mobilní aplikace POSEIDON.
  • Jízdenky Zlevněné pro 24 hodin a více dní, které umožňují cestování mimo Brno bez omezení na linky a umožňují dojezd do Brna, avšak nepovolují cestování městskou dopravou v Brně.

Při cestování s jednorázovými jízdenkami je třeba prokázat věk průkazkou IDS nebo dokladem totožnosti, jako je občanský průkaz nebo pas. Pro zakoupení předplatní jízdenky a dalších slev je vždy nutné doložit věk platným dokladem totožnosti.

Důchodci by si měli vždy porovnat jednotlivé možné slevy v různých typech dopravy. Například  slevu na vlak pro důchodce. Nebo slevy na jízdné pro důchodce v Praze.

Autor: David Web, Zdroj a foto: DPMB