Netflix v roce 2024: Rozšíření nabídky a očekávané změny cenové politiky na českém trhu

V tomto článku se zaměřujeme na nedávné oznámení Netflixu o jeho finančních výsledcích za rok 2023 a plánech pro nadcházející období, s konkrétním důrazem na změny v cenové politice a jejich dopady na český trh. Představujeme klíčové informace o růstu tržeb a počtu předplatitelů, rozšíření nabídky obsahu včetně živých přenosů a videoher, a očekávané úpravy cen předplatného. Analyzujeme, jak tyto změny ovlivní české uživatele a jak se Netflix snaží udržet konkurenceschopný ve stále více nasyceném trhu streamovacích služeb.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/2/2024 10:31 AM

V rámci svého posledního setkání s akcionáři odhalil Netflix své hospodářské výsledky za rok 2023, které byly charakterizovány značným růstem, a představil ambiciózní plány pro nadcházející období. Platforma, která se těší velké popularitě po celém světě, oznámila, že její tržby vzrostly o 13 % a počet předplatitelů se zvýšil ve stejném rozsahu. Zásadním úspěchem je dosažení volného peněžního toku (Free Cash Flow - FCF) ve výši 6,9 miliardy dolarů, což představuje významný obrat oproti roku 2019, kdy společnost vykazovala FCF ve výši -3,3 miliardy dolarů.

Plány na rok 2024

Pro rok 2024 Netflix očekává další růst počtu předplatitelů a zvýšení tržeb o 16 %. Společnost plánuje udržet svou míru zadlužení na stávající úrovni 10 až 15 miliard dolarů, a současně rozšířit svou nabídku o řadu novinek. Mezi nejvýraznější patří zaměření na živé přenosy, včetně akvizice práv na vysílání zápasů wrestlingové asociace WWE za 5,5 miliardy dolarů, s plánovaným spuštěním v roce 2025 ve Spojených státech a ve Velké Británii. Kromě toho Netflix rozšíří svou nabídku o dokumenty se sportovní tematikou a plánuje výrazně investovat do segmentu videoher.

Změny cenové politiky

V kontextu českého trhu je klíčovou informací očekávané zdražování předplatného. Netflix potvrdil, že bude pokračovat v nabídce levného předplatného s reklamou, které se těší velkému zájmu, a naznačil možnost zvýšení ceny tohoto modelu předplatného nebo úplné odstranění nejlevnější varianty z nabídky. Plošné zdražování ostatních tarifů zůstává zatím bez konkrétních detailů, avšak společnost uvedla, že úprava cenové politiky by měla přispět k získání dostatečných finančních prostředků pro akvizici nového obsahu, včetně sportovních práv.

Závěr

Změny oznámené Netflixem naznačují strategii zaměřenou na diverzifikaci a rozšíření nabídky, což by mělo posílit jeho pozici na trhu streamovacích služeb. V kontextu českého trhu však může zdražování předplatného vyvolat diskuse o cenové dostupnosti těchto služeb. Bude zajímavé sledovat, jak tyto změny ovlivní konkurenceschopnost Netflixu a jeho schopnost přilákat a udržet si české diváky v nadcházejícím období.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: unsplash.com, Zdroj: https://www.cnbc.com/2024/01/23/netflix-is-preparing-investors-and-its-user-base-for-more-price-hikes-in-2024.html