Raiffeisen Bank opustí Rusko ale termín je v nedohlednu

Rakouská Raiffeisen Bank se rozhodla opustit ruský trh pod tlakem. O tom informoval šéf banky Johann Strobl na valné hromadě akcionářů ve Vídni letov v březnu. RBI je nyní nejdůležitější západní bankou v Rusku, a to podle agentury Reuters. Zatím nebyl stanoven konkrétní termín odchodu z ruského trhu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
28/7/2023 2:58 AM

Dříve si Raiffeisen Bank ponechávala všechny možnosti ohledně svých ruských aktivit otevřené, ale akcionáři požadovali jasné vyjádření. Jejich nespokojenost pramení z toho, že banka mlčí a nevyjasňuje situaci, což negativně ovlivňuje její pověst.

Johann Strobl neposkytl žádný konkrétní harmonogram pro odchod z Ruska. Firma však uvedla, že bude stále usilovat o potenciální transakce, které by vedly k prodeji nebo oddělení divize Raiffeisenbank Russia. Zároveň bude pokračovat v omezování svých ruských aktivit.

Raiffeisen Bank čelí kritice kvůli setrvávání na ruském trhu již delší dobu. Přesto předseda dozorčí rady banky Erwin Hameseder obvinil kritiky z "černobílého morálního uvažování" a zdůraznil, že většina západních podniků neopustila Rusko.

Kromě toho se Kyjev rozhodl zařadit Raiffeisen Bank na svůj seznam "mezinárodních sponzorů války" kvůli jejímu pokračujícímu podnikání v Rusku a na okupovaném východě Ukrajiny. Agentura Reuters informovala, že Evropská centrální banka se snaží přimět rakouskou firmu, aby se zbavila svých ziskových aktivit v Rusku. V lednu začaly americké úřady, které mají na starosti sankce, vyšetřovat RBI kvůli jejím aktivitám v Rusku.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Raiffeisen Bank, Zdroj: ČTK