Úprava nosu, rhinoplastika. Cena zákroku se může vyšplhat nad sto tisíc

Ženy potvrdí, že nejvíce narážek a posměšků musí strpět na nos a poprsí. U druhého platí, že je možné nedostatky částečně schovat oblečením. Nos bohužel neskryjete. Jeho tvar, velikost nebo nerovnost umí potrápit ženy i muže. Proto je rhinoplastika jedním z nejžádanějších výkonů. Jedná se o složitý výkon, což se odráží na ceně. Zjistili jsme cenu rhinoplastiky.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
14/1/2024 11:15 AM

Co je to rhinoplastika

Plastická operace nosu, rhinoplastika, je jedním z nejvíce poptávaných zákroků plastické chirurgie. Zároveň patří mezi nejnáročnější výkony. Proto rhinoplastiku neprovádí každý plastický chirurg a z menších měst za výkonem obvykle pacienti cestují na specializované kliniky. Rovněž není výjimkou, že na kliniky v menších městech přijíždí objednanou rhinoplastiku provést odborník z Prahy nebo Brna.

Nos je výrazným prvkem obličeje a není možné jej schovat. Lidé, kteří nejsou spokojeni se vzhledem nosu mohou trpět pocity méněcennosti nebo se dokonce stranit společnosti. Plastičtí chirurgové potvrzují, že právě operace nosu má na psychiku pacienta obrovský vliv. Proto při výběru kliniky plastické chirurgie kontrolujte nejen cenu rhinoplastiky, ale i zkušenosti a délku praxe operatéra, aby váš obličej vypadal po zákroku dokonale.

Rhinoplastika řeší

  • Nežádoucí tvar (zúžení, zmenšení, změna tvaru).
  • Velikost nosu.
  • Případné nerovnosti (nos s hrbolkem). 
  • Zlepšení dýchání nosem (vychýlení nosní přepážky).
  • Úprava kýchání.
  • Modulace hlasu.

Jak se provádí rhinoplastika

U rhinoplastiky se mění tvar nosu tím, že se změní velikost chrupavčité a kostěné složky nosu, upravuje se i chrupavčitá přepážka. Tvar nosu před úpravou může být vrozený nebo získaný, například po úrazových stavech. 

Rhinoplastika trvá hodinu až hodinu a půl, anestezie je volena podle rozsahu výkonu, nejčastěji se jedná o kombinaci anestezie celkové a lokální. Převážná většina zákroků je prováděna vnitřní cestou, nosními otvory. Uvolní se kožní plášť od chrupavek a kostry nosu. Přistoupí se k redukci měkké a tvrdé tkáně, provede se modelace a vše se zašívá vstřebatelným materiálem. 

Kdy je možné podstoupit rhinoplastiku

Doporučuje se, aby rhinoplastiku podstoupila osoba po ukončení růstu a puberty. Obvykle se jedná nejdříve o 18 rok života, ale není vyloučené, že bude plastická operace nosu provedena dříve v případě, kdy psychika pacienta je vzhledem nosu výrazně narušena. Rhinoplastiku podstupují muži a ženy, nejlépe do 35 roku života. Později je kůže méně elastická. 

Jakou rhinoplastiku podstoupit

Existují dva základní typy rhinoplastiky. Otevřená a uzavřená rhinoplastika. Při otevřené rhinoplastice se provádí řez na sliznici ve tvaru obráceného písmene V. Struktury nosu jsou zcela odkryté, operatér má dobrý přístup k nosním kostem a chrupavkám. Technika se doporučuje při složitějších operacích. Uzavřená rhinoplastika je metodou, kdy se veškeré řezy provádějí uvnitř nosních dírek. Po operaci nejsou jizvy viditelné z vnější strany, po zákroku je kratší doba hojení a menší otoky. Volí se pro méně složité operace. 

Anestezie u operace nosu

U plastické operace nosu je nutná vstupní konzultace s plastickým chirurgem. Individuálně se stanovuje způsob zákroku i rozsah konkrétních úprav. Podle dohodnutého průběhu zákroku se přistupuje k volbě anestezie. Drobnější úpravy je možné provést v lokální anestezii, složitější zákroky v celkové anestezii. Zvolený rozsah výkonu má vliv na výslednou cenu rhinoplastiky.

Cena rhinoplastiky

Typ zákroku Cena v Praze od Ceny v Brně od
Korekce měkkého nosu 44 000 Kč 29 0000 Kč
Korekce měkkého i tvrdého nosu 54 000 Kč 50 000 Kč

Rhinoplastika, cena kompletní operace

V cenících plastických chirurgů objevíte zpravidla cenu jen za zákrok a ani tu nelze paušalizovat, protože každá operace má jinak stanovený rozsah výkonu. K samotné ceně operace je třeba počítat poplatek za konzultaci, za předoperační vyšetření, za anestezii a za každý den pooperační péče. Dále se platí poplatek za kontroly po zákroku. Uvedená tabulková cena pak může narůst například o 20 až 30 tisíc korun. Podrobný ceník rhinoplastiky na různých klinikách v ČR jsme vám přiblížili dříve v článku: Cena plastika nosu.

Pokud budete uvažovat o operaci informujte se o ceně rhinoplastiky na několika pracovištích. Ve velkých městech je několik ordinací plastických chirurgů a specializovaných klinik. Rozdíl v cenách (i v jednom městě) se počítá v desítkách tisíc korun. Zároveň prověřujte, které výkony jsou zahrnuty v ceně plastické operace a které se hradí zvlášť. Nízká cena v ceníku plastické chirurgie může narůst po započítání dalších úkonů, a naopak na pohled vyšší cena může zahrnovat kompletní péči a být pro pacienta výhodnější. 

Zajímavou službou je nabídka rhinoplastiky na splátky, tím se stává operace dostupnější. 

Kdy není možné provést úpravu nosu

Rhinoplastiku není možné provádět v pozdějším věku, protože pro zákrok většího rozsahu je nutná elasticita měkkých tkání. Ve vyšším věku hrozí zbytnění a nadměrné jizvení tkáně, což má vliv na výsledný tvar nosu. Po čtyřicátém roce života se dá rhinoplastika provést jen ve výjimečných případech, obvykle pokud se jedná o menší rozsah výkonu.

Pooperační léčba

Výhodou rhinoplastiky je skutečnost, že se převážná většina zákroku provádí zevnitř. Případné jizvy jsou skryty. Přesto se jedná o náročný výkon a po provedení zákroku je nutné počítat s nejméně dvoutýdenní rekonvalescencí. V prvních dnech pacienti pociťují bolest hlavy, očí a očních víček. Nos bývá výrazně promodralý a oteklý. Po prvním týdnu otok ustupuje. Doporučují se tlakové masáže, místo je kryté obvazem nebo sádrou, několik dní je nos tamponován. Po dlouhou dobu jsou prováděny pravidelné masáže, ty ovlivňují finální vzhled nosu, který se formuje až 1 rok po zákroku.  

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com,

Zdroje: Ceníky vybraných klinik.

https://www.medicomclinic.cz/plastika-nosu

https://www.yesvisage.cz/zakrok/plastika-nosu-rhinoplastika/

https://www.ghc.cz/esteticka-a-plasticka-chirurgie/zeny/hlava-a-krk/rhinoplastika-plastika-nosu-/