Google Drive - cena předplatného pro rok 2022

Hledáte informace o tom, kolik stojí cloudové úložiště Google Drive? Vše jsme pro vás zjistili. V článku se také podíváme na to, jak Google Drive funguje a jakou má maximální kapacitu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
2/4/2022 2:00 AM

Google Drive (v češtině Disk Google) je cloudové datové úložiště, do kterého můžete nahrávat různé soubory jako například fotky, videa či dokumenty. Tyto soubory jsou uloženy na serverech Googlu a zabezpečeny tak, abyste k nim mohli jen vy. Soubory také můžete sdílet s přáteli nebo s kolegy.

Google Drive můžete používat zdarma v rámci služby nazvané Google One. Ta vám dá do začátku diskovou kapacitu 15 GB a využít ji můžete pro služby Google Drive, Google Fotky a Gmail. Až tuto kapacitu vyčerpáte, je potřeba si od Googlu koupit další diskový prostor.

Google pro vás má v rámci služby Google One připraveny tři tarify:

  • 100 GB pro Google Drive, Google Fotky a Gmail - cena je 59,99 korun za měsíc. Pokud si předplatné pořídíte na celý rok, zaplatíte celkem 599,99 korun.  
  • 200 GB pro Google Drive, Google Fotky a Gmail - cena je 79,99 korun za měsíc. Pokud si předplatné koupíte na celý rok, zaplatíte celkem 799,99 korun.
  • 2 TB pro Google Drive, Google Fotky a Gmail - cena je 299,99 korun za měsíc. Když si předplatné koupíte na celý rok, zaplatíte celkem 2 999,99 korun.
Ceny předplatného u služby Google One. Ceny začínají na 59,99 Kč za měsíc (100 GB) a končí na 299,99 Kč za měsíc (2 TB).
Jednotlivé cenové tarify pro Google One.

Gigabyty nakoupené ve službě Google One můžete rozprostřít mezi služby Google Drive, Google Fotky a Gmail. U 100 GB tarifu můžete mít například 100 GB dat na Google Drivu a žádná data na Fotkách a Gmailu, nebo například 33,3 GB dat na Google Drivu, 33,3 GB na Fotkách a 33,3 GB na Gmailu.

Jak se Google Drive platí?

Předplatné je možné zaplatit několika způsoby. Můžete platit PayPalem, anebo platební kartou. Podporovány jsou debetní a kreditní karty od společností MasterCard, Visa a American Express. Podporována je také platební metoda my paysafecard, o které jsme psali zde.

Nezapomeňte na to, že předplatné se automaticky obnovuje (a to i u ročních tarifů). Pokud tedy nebudete mít zájem o prodloužení předplatného, je potřeba jej zrušit v nastavení účtu.

Jak zjistím, kolik GB dat mi ještě zbývá na Google Drive?

Potřebujete zjistit, kolik z 15 gigabytů, které Google nabízí zdarma, jste již vyčerpali? Pro ověření se stačí přihlásit pod vaším emailem do služby Google One. V dolní části stránky pak uvidíte, kolik prostoru je aktuálně zaplněno:

Lišta u služby Google One, která ukazuje, kolik z 15 GB prostoru, který je zdarma, je zaplněno (na obrázku se ukazuje 8,25 GB).

Jaké jsou ceny Google Drive oproti konkurenci?

Google Drive na trhu soupeří se třemi velkými konkurenty - službou icloud od Applu, službou OneDrive od Microsoftu a Dropboxem. Pojďme se nyní podívat na jejich ceny:

  • icloud - datové úložiště pro uživatele Applu nabízí celkem 5 GB zdarma. Za 50 GB zaplatíte 25 korun měsíčně. Za 200 GB zaplatíte 79 korun měsíčně a 2 TB vás vyjdou na 249 korun měsíčně.
  • OneDrive - úložiště od Microsoftu nabízí celkem 5 GB prostoru zdarma. Za 100 GB zaplatíte 49 korun měsíčně. Za 1 TB zaplatíte 189 korun měsíčně nebo 1 899 korun ročně a dostanete k tomu zdarma službu MS Office. Rodinný plán pak vyjde na 269 korun měsíčně nebo 2 699 korun ročně a nabízí přístup pro šest uživatelů (a 1 TB pro každého uživatele) a software Office zdarma.
  • Dropbox - známá cloudová služba nabízí v České republice 2 GB zdarma. Za 2 TB zaplatíte 11,99 euro měsíčně (při platbě na rok pak 9,99 euro měsíčně). Za 3 TB pak zaplatíte 19,99 euro měsíčně (při platbě na rok pak 16,99 euro měsíčně). Vedle toho má Dropbox k dispozici i plány pro rodiny a firmy.

Google Drive v rámci služby Google One nabízí největší úložný prostor zdarma ze všech (15 GB oproti 5 GB u iCloudu a OneDrivu a 2 GB u Dropboxu). U placených tarifů pak nejlépe vychází iCloud, kde za 50 GB zaplatíte 25 korun měsíčně a za 2 TB 249 korun měsíčně.

Pokud se vám nechce platit vůbec nic, existuje řešení. Můžete se zaregistrovat u všech zmíněných služeb a využít prostor, který nabízejí zdarma.

Existují Google One tarify i pro firmy?

Pro firmy má Google připravenou speciální službu nazvanou Google Workspace. Ta vedle datového úložiště nabízí také vlastní firemní e-mail, videoschůzky a další výhody. Ceny tarifů vypadají následovně:

  • Business Starter - 4,68 euro za uživatele měsíčně. K dispozici je cloudové úložiště o velikosti 30 GB.
  • Business Standard - 9,36 euro za uživatele měsíčně. K dispozici je cloudové úložiště o velikosti 2 TB.
  • Business Plus - 15,60 euro za uživatele měsíčně. K dispozici je cloudové úložiště o velikosti 5 TB.